четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Пептиди или Какво представляват пептидите?

Пептидите са части от протеини, състоящи се от аминокиселини, свързани във вериги с различна дължина. Размерът им зависи от броя на връзките. Пептидите известни на науката са от 2 до 40 аминокиселини. Те имат различни цели и специфична употреба в козметиката и медицината.

Всички клетки синтезират аминокиселини, които след това се комбинират в пептидни връзки. Също така, пептидите могат да се образуват в резултат на обмен между взаимодействащи си клетки.

Уникалността на разглежданите вещества се крие в техните специфични за органа характеристики - тези съединения са индивидуални за всеки орган и могат да се използват само целенасочено. По този начин е безсмислено да се използват белодробни пептиди за лечение, например, на сърцето. Въпреки това, при продължителни дълги курсове на приложение е възможно да се използват аминокиселини, образувани в резултат на естественото разграждане на специфични стабилни съединения, за да се образуват други желани пептиди. Това обяснява защо предозирането не се случва при курсови приеми и стимулирането на определени органи с биопептиди има добър ефект върху съседните.Всички известни пептиди са органични, дори тези, получени чрез синтез. Производството на пептиди чрез технологични средства се състои от два етапа:

1. Получаване на аминокиселини;

2. Свързването им в стабилни вериги.

Така наскоро появилият се термин е напълно оправдан - биопептиди, които включват къси пептиди (те съдържат 2-8 аминокиселини и се получават чрез синтез).

Проучванията показват, че в „техните“ органи пептидите задействат регенеративни и подмладяващи процеси, които засягат продължителността на живота и човешкото здраве като цяло. Продуктивната работа на отделните елементи на всеки орган предопределя правилното функциониране на цялото тяло. В същото време клетъчните недостатъци водят до развитие на тъканни патологии. В допълнение към функциите за обновяване на органите, учените са установили важна роля на пептидите при формирането на имунната защита на клетките срещу неблагоприятни външни фактори.

Такива свойства се проявяват в ефективната борба на пептидите срещу последиците от зависимости, с токсични и радиоактивни увреждания, рехабилитация след различни заболявания - инфекциозни, простудни, имунни и дори нервни. Образувайки дълги пептидни връзки, някои видове биопептиди независимо се борят срещу патогенните бактерии, като са един от факторите за изграждане на имунната защита на организма.

Благоприятният ефект на пептидите върху повишаването на устойчивостта на организма към неблагоприятни фактори на околната среда е бил забелязан от учените в още началото на 20-ти век, което даде възможност да се разгледа изследването на тези вещества с малка молекулярна структура в светлината на развитието на изследванията не само в посока увеличаване на продължителността на живота, но и с цел повишаване на адаптивните качества на човека, към околната среда и да стимулира увеличаване на ресурсния капацитет за издръжливост.

Пептидни биорегулатори

Първоначално пептидите са изолирани от животински органи. Тази технология е разработена в продължение на няколко десетилетия и е получила окончателната си форма в ръцете на учените от Русия. Именно те през 70-те години на XX век започват да получават специфични за тъканите пептиди, способни да възстановят клетъчния метаболизъм до оптимално ниво в определени органи и системи - точно тези, от които са били изолирани. Дългосрочните наблюдения по-късно направиха възможно създаването на лекарства със специално предназначение - пептидни биорегулатори.

Те са ефективни при възстановяване на защитните функции на организма, което в дългосрочен план дава огромни предимства при лечението на широк спектър от заболявания, както и за регенериране на работните възможности на редица системи.

Тези лекарства отдавна се използват за възстановяване на имунната система на клетъчно ниво, което е важно за почти всички заболявания, включително рак. Те се използват за регулиране на невроендокринната система, стимулиране на простатната жлеза, при лечение на неврологични заболявания, бронхопулмоналната и сърдечно-съдовата системи, органите на зрението и системите, отговорни за почистването на тялото, като бъбреците и черния дроб.

Болести

Пептидите са строителният материал на клетката. Тяхното свободно присъствие в междуклетъчното и вътреклетъчното пространство предоставя възможности за постоянно присъствие на ресурси за обновяване, разделяне и възстановяване на клетъчните структури. В продължение на много години в развитите страни пептидите се използват за лечение на различни заболявания с травматичен, инфекциозен, свързан с възрастта характер.

Така например, всяка година в областта на изследванията на пептидите се правят все повече и повече нови открития, които дават възможност да се активират механизмите за обновяване на органите, удължаване на човешкия живот и неговото качество.

Какво се лекува с пептиди сега?

 • рехабилитация след инсулти и инфаркти;
 • бронхо-белодробни заболявания - астма, бронхит, хобъл, респираторни инфекции;
 • нервни заболявания, свързани с дълбоко увреждане на функциите на централната периферна нервна система;
 • възстановяване от механични наранявания;
 • очни заболявания, свързани с възрастови патологии;
 • захарен диабет тип 2;
 • цистит, простатит;
 • нормализиране на мъжката репродуктивна система, включително репродуктивната функция.

Това не е пълен списък. Но е достатъчно да се обърне сериозно внимание на включването на пептиди в системната профилактика и комплексна терапия като незаменими нано-елементи, които стимулират обновяването на тъканите.

Колко безопасни са пептидите за хората?

Пептидите са органични съединения, които са възможно най-близо до човешкото тяло на клетъчно ниво:

 • пептидите нямат способността да интоксикират организма, когато са прекомерно натрупани в системите, върху които се извършва целевият ефект от терапията; те бързо се разлагат до аминокиселини и се използват отново от организма или участват в нови актове на синтез;
 • пептидите са напълно безопасни, тъй като са естествени елементи на клетката;
 • пептидите са ефективни за предотвратяване на появата на болести, неутрализиране на техните причини;
 • в хода на клиничните изпитвания не са установени странични ефекти, поради което пептидните биорегулатори могат да се използват за всички категории пациенти;
 • основните противопоказания за употребата на пептиди могат да бъдат индивидуална непоносимост и бременност, за които ефектът не е проучен.


Практика и резултати от използването на пептиди

Клиничните изследвания на регулаторните пептиди се провеждат през 80-те години в практиката на военните лекари. Пример за тяхното успешно използване е лечението на хора, засегнати от аварията в Чернобил. Основният разкрит ефект е радиозащитата, което прави възможно използването им за профилактика и лечение на радиационни увреждания.

Отделни изследвания на ефекта на пептидите върху тялото на служители на корпорация "Газпром" (2009) направи възможно да се установи висока ефективност на лекарствата при лечението и профилактиката на остри респираторни инфекции. Като цяло, през годината честотата намалява с рекордните 2,3 пъти, като същевременно се подобрява състоянието на пациенти с ниски нива на имунитет. Повече от 9000 души взеха участие в изследването.

Също така, пептидите са използвани в проучвания, проведени с много известна група пациенти в болницата в Кремъл. Отличните резултати, постигнати в резултат на лечението на различни заболявания, позволиха да се реши въпросът за финансирането на производствената програма под егидата на „Здраве на нацията“.

Използването на регулаторни пептиди от спортисти е специална тема. Малко хора знаят колко ефективни са регулаторните пептиди за повишаване нивото на издръжливост на тялото. Но отличните резултати на руските спортни отбори по гимнастика и фигурно пързаляне дават право да препоръчват пептиди на всички хора с висок физически и психо-емоционален стрес. Освен това, пептидите помагат да се предпази тялото от изтощение, причинено от прекомерни натоварвания от всякакво естество.

За какво точно са полезни пептидите?

Сред веществата, необходими на тялото, стабилната аминокиселинна верига играе специална роля. В края на краищата те са строителен материал за клетките и процесите на обновяване в тялото продължават. Поради влошаването на редица органи, което до голяма степен се дължи на причинената от човека човешка дейност, която нарушава и бързо променя околната среда, синтезът на аминокиселини и свързването им във вериги сериозно се забавя с възрастта. 

Пептидите са съединенията, които се получават чрез комбиниране на аминокиселини чрез свързването им една с друга.

Старостта идва постепенно - чрез намаляване на активността на отделните органи за производството на материал, който ги обновява. Това е толкова забележимо, че дори се проявява под формата на промени в кожата - те се набръчкват, увисват, губят еластичност, стават сухи и безжизнени. Понастоящем не можем да видим какво се случва с нашите органи и не можем да сравним сърцето на 20-годишно момче и 40-годишен мъж. И има разлики и те са много значими.

Старостта не щади никого. И това може особено да засегне хора, които са изложени на стрес, чийто живот е свързан с тежки физически натоварвания или които живеят и работят в трудни условия - климатични и екологични. Това е отговорът на въпроса защо спортистите не живеят дълго. Те просто износват телата си преждевременно.

Това не означава, че спортът е вреден. Това означава, че докато го правите, трябва да бъдете особено внимателни по отношение на храненето. Той трябва да включва всички елементи, необходими за пълното преминаване на вътреклетъчните реакции. По правило дори хората, принадлежащи към елитните части на буржоазните общества, нямат идеално хранене. Въпреки че представителите на тази среда, тя е много по-добра от всеки друг обикновен човек.За разлика от витамините, коензимите и други органични и неорганични елементи, които снабдяват организма с реагенти, които подобряват преминаването на биохимичните реакции, пептидите са готови части от клетките. Те самите са храна.

Еликсир на младостта

Биопептидите са истинско съкровище на здравето и младостта. Ако тялото спре да ги произвежда, то започва постепенно да изключва органите и настъпва смърт. Оказва се, че дори хората, които водят абсолютно здравословен начин на живот, не са застраховани срещу ранна смърт, причинена от свързани с възрастта заболявания.

Днес болестите, които сигнализират за настъпването на напреднала възраст, включват: сърдечно-съдови заболявания, нарушения в ендокринната система, намаляване на производството на определени функционални хормони, захарен диабет тип 2, белодробни заболявания, причинени от продължителна интоксикация с лоши навици и лоши условия на труд.

Всички здравословни проблеми се чувстват отначало временни, после чести и след това трайни заболявания.

Хората след 40-годишна възраст знаят за това чрез примера на отбелязаните свързани с възрастта промени в кожата или постепенно намаляване на зрителната острота.

Но какво пречи, ако не за предотвратяване на подобни симптоми, то поне за забавяне на процеса на стареене, като по този начин удължава живота и отлага или отлага за неопределено време „старчески“ заболявания?

Биопептидите са истински еликсир на младостта и дълголетието, който е достъпен за всеки и може да се приема толкова просто и лесно, колкото витамините и други биологични добавки.

Биопептиди - ефект

Когато се използват в комплексната терапия на сенилни заболявания, биопептидите или късите пептиди, в допълнение към целенасочено обновяване на органа, засегнат от патологични промени, създават следните ефекти:

 • разлагайки се на аминокиселини, в случай на превишена доза на прием, те образуват нови пептиди, необходими за други органи;
 • стимулират процесите на самолечение на орагани и системи;
 • повишаване на имунитета;
 • допринасят за загуба на тегло и намаляване на апетита, тъй като те са структурните единици на процеса на синтез на протеини;
 • понижават кръвното налягане чрез разтваряне на холестеролните плаки и подобряване на съдовата еластичност;
 • нормализират всички метаболитни процеси - както на ниво органи и тъкани, така и на ниво клетки.Как да живеем по-дълго ?

Широко разпространената теория, че ресурсът на човешкото тяло зависи на 80% от наследствените фактори, отдавна е разбита от научните изследвания. 21-ви век е първият, в който продължителността на живота непрекъснато се увеличава, особено във високо развитите страни, които предоставят големи възможности за това.

Какви фактори влияят върху продължителността на живота?

 • Най-ранната възможна диагноза на свързани с възрастта заболявания.
 • Наличие на достъпни и ефективни терапевтични техники.
 • Добра стойност и здравословна храна.
 • Високи показатели за екологична безопасност на териториите на пребиваване.
 • Липса на стрес, причинена от несигурността на живота - липса на работа, комфорт и личен живот, сигурност на живота.
 • Консумация на важни елементи, необходими на организма.

Невъзможно е да се предотврати старостта, но да се отложи е напълно възможно. И в това ще помогнат вещества, чийто синтез в организма намалява с възрастта, но които изкуствено могат да се „излеят“. Още в средата на ХХ век такава брилянтна идея беше предложена от учени-изследователи в отрасли, отговорни за подобряване на качеството на живот и увеличаване на продължителността му.

Добавете към храната това, от което се нуждае тялото и което то не произвежда само.

Какво да добавим?

 • хормони;
 • коензими;
 • пептиди;
 • витамини.

Има немалко вещества, които не се произвеждат от организма самостоятелно, но са изключително необходими за висококачествения ход на метаболитните процеси. Те включват витамини.

Но витамините са съединения с големи молекули и когато попаднат в хранопровода, те се използват като катализатори или при разграждане образуват по-малки вещества - ензими, участващи в клетъчния метаболизъм.

Пептидите се синтезират от строго органични структури. Те могат да се получат чрез синтез извън тялото, но биологичният им произход е органичен. Пептидите са крайно необходими. Присъствието им в клетките стимулира процесите на обновяване и възстановяване, без които клетките се увреждат, стареят, лишени от репродуктивни функции и подлежат на бавна смърт.

Междувременно, добавяйки пептиди към редовното хранене, човек може да увеличи значително ресурсите на тялото си.Бъдещето на пептидите

Отличната способност на късите пептиди да проникват в клетъчните стени, поради изключително малкия им размер, доведе до тяхната особена ефективност в редица медицински области. Но първите, които забелязват техните ценни качества и бързото включване на козметолозите в процесите на подмладяване. Редица съвременни нередности в грижата за кожата използват пептиди. За разлика от всички известни процедури, пептидните не само подобряват състоянието на кожата, но и възстановяват нейната младост, като задействат механизми за самообновяване.

Важно е да се разбере, че използването на пептиди в козметиката и процедурите не е достатъчно и не е толкова необходимо, колкото използването им за обновяване на организма като цяло. В края на краищата не можете да изглеждате млади, с болни и застаряващи вътрешни системи. Колкото и прекрасно да изглежда едно лице, походката, маниерите, стойката и общото състояние ще издадат един старец в човека.

Учените са доказали, че оралната терапия е най-ефективният пептиден ефект върху тялото. Това означава, че на възраст от четиридесет години, за да се поддържа в добра форма, човек просто се нуждае от сложна пептидна биорегулация.

Регулаторни пептиди - терапевтичен подход

Грижата за кожата без качествено хранене и необходимата физическа активност е неефективна. 

Отлично средство за предотвратяване на стареенето за мъже и жени са пептидните комплекси. Те включват няколко пептидни биорегулатора, които са от съществено значение за подпомагане на процеса на подмладяване.

Необходимо е да се вземат такива комплекси два или три пъти годишно и най-добре е това да се прави вече на прага на 40-те години. Обръщаме вниманието на нашите пациенти на факта, че комплексите няма да ви облекчат от хронични заболявания, които изискват сериозна медикаментозна терапия, тъй като те са превантивна мярка. Въпреки това, при комплексно приложение с основните лекарства, те значително ще подобрят жизнените показатели на тялото и ще дадат възможност за стартиране на процесите на обновяване на тъканите.

Пептидите не лекуват и това е важно да се разбере. Като правило, за да се получи сериозен ефект от тяхната употреба, е необходимо да преминете няколко курса или да ги приемате в много големи дози, за които трябва да се консултирате със специалисти.

Пациентите, които са редовни консуматори на пептидни биорегулатори, обаче отбелязват тяхната висока ефективност както в профилактиката, така и в комплексната терапия на заболявания с различна етиология.


Пептиди или Какво представляват пептидите?

Пептидите са части от протеини, състоящи се от аминокиселини, свързани във вериги с различна дължина. Размерът им зависи от броя на връзките...